Hvad er angst?
Angst er en naturlig menneskelig reaktion, der signalerer farer ved hjælp af en række ofte kraftige kropslige symptomer kombineret med oplevelsen af bekymring, frygt og nervøsitet. Oplevelsen af kontroltab er ofte markant.
Vi oplever alle angstreaktioner en gang imellem. Angsten er der jo faktisk for at passe på os, så det er en vigtig del af vores naturlige beskyttelsesapparat. Men det kan være et stort og nærmest invaliderende problem, hvis angst-responsen har ”sat sig fast” og vi kommer til at reagere med angst på situationer, som reelt ikke er farlige.
Hvor kommer angsten fra?
Når man føler sig opslugt af angst, så er det alene den der fylder. Da det føles fuldstændigt virkeligt at man f.eks. skal være bange eller bekymret over at gå ind i elevatoren, køre med toget eller være sammen med andre mennesker, fortoner dét som reelt er problemet sig. For under angsten ligger triggeren som har forårsaget den.
Hos mig lærer du ikke kun at dæmpe og håndtere angsten. Vi arbejder også med at finde frem til den bagvedliggende trigger som ofte har sit udgangspunkt i:
- Et tidligere traume
- En langvarig tidligere eller nuværende overbelastning – f.eks. en uhensigtsmæssig stresstilstand
På denne måde kan vi forvandle en for mange nærmest invaliderende tilstand til en dyb og vigtig indsigt og selvforståelse, en oplevelse af lethed og større styrke til at håndtere kommende udfordringer. Du kan måske forestille dig at du indtil nu har gået med en usynlig rygsæk på ryggen som har været fyldt med en masse tunge sten. Forestil dig så, den lethed der følger med at plukke sten for sten op ad rygsækken, for efterfølgende at kaste dem væk.
Din hjerne er kompleks, helt fantastisk og har ”programfejl”
Du kan roligt betragte din hjerne som verdens mest overlegne supercomputer. Den giver os på mange måder uanede muligheder i vores liv. Men som alle andre computere kan man opleve pludselige programfejl, ligesom der er brug for at opdatere softwaren med jævne mellemrum.
Når du oplever angst (uden grund) kan man populært sige at der er tale om en programfejl. Din hjerne har igennem en periode ubevidst trænet sig til at igangsætte angst-signaler selv om det reelt ikke er påkrævet ift. det, der sker i virkeligheden, og når du oplever denne angst igen og igen, forstærkes denne uhensigtsmæssige ubevidste træning. Som vores hjerner nu en gang er skruet sammen kan vi ikke fjerne det uhensigtsmæssige program der er blevet installeret men vi kan installere et nyt og bedre som du kan vælge at benytte – sagt på en anden måde: vi skal have trænet din hjerne til at skabe ro.
Som du sikkert ved er din hjerne kompleks og forskningen opnår stadig større landvindinger i forståelsen af hvordan den fungerer.
I forhold til angst er det væsentligt at forholde sig til særligt 3 dele af hjernen:
- Sansehjernen – når du oplever angst, vil sanserne ofte være over-sensitive. Det kan give dig en oplevelse af at f.eks. lyde og lys omkring dig kan virke mere intenst og ubehageligt, ligesom du kan have en oplevelse af en grundlæggende uro i kroppen
- Følehjernen – når du oplever angst, vil man ofte opleve at blive overvældet af følelser som eksempelvis nervøsitet, tristhed, at være bange eller irritation og vrede
- Tænkehjernen – når du oplever angst, vil du ofte have tankemylder. Du forsøger, ved tankens kraft at få ubehaget til at forsvinde, men det munder meget ofte i at tanker bare kører rundt i ring
De forskellige dele af hjernen og resten af kroppen kommunikerer med hinanden via neurotransmittere. Hjernen er kommandocentralen i denne proces. Neurotransmittere er forskellige kemiske budbringere og forskellige hormoner, som er et vigtigt grundlag for at dit system kan handle. Centralt for oplevelsen af angst er:
Adrenalin
Dette er en af de første hormoner, der bliver frigivet, når du føler angst. Det får dit hjerte til at banke hurtigere, øge din åndedrætsfrekvens, og gør dig generelt mere opmærksom. Det er en del af din krops ”kæmp- eller flygt” respons.
Cortisol
Et andet vigtigt hormon, som kroppen frigiver under angst, er cortisol. Det hjælper med at øge mængden af glukose (sukker) i blodet, så dine muskler har energi til enten at kæmpe mod faren eller flygte fra den. Cortisol kan også hæmme funktioner, der ikke er nødvendige i det som opleves som en nødsituation, som f.eks. fordøjelsen.
Noradrenalin
Ligesom adrenalin, hjælper noradrenalin også med at forberede kroppen på handling. Det kan øge blodtrykket og hjerteslaget, gøre dig mere vågen og klar til at reagere hurtigt.
Serotonin og GABA
Disser er neurotransmittere, som hjælper med at regulere humøret og virke beroligende på kroppen. Serotonin er medvirkende til at give dig oplevelsen af at være tilfreds, i ro og i godt humør. GABA er kendt for sin beroligende virkning og afgørende rolle i reguleringen af hyperaktivitet i nerveceller – især i forbindelse med frygt, angst og stress. Når du føler angst, kan balancen mellem disse kemikalier og andre blive forstyrret, hvilket er medvirkende til den uro og de ubehagelige følelser, du oplever.
Du kan udbedre programfejlen ved at træne din hjerne
Det er vigtigt at huske på, at der ikke er noget galt med dig. Når du oplever den indre uro og følelse af angst, et det blot et udtryk for at din hjerne forsøger at beskytte dig, men altså på en lidt for ivrig måde.
En af de vigtigste landvindinger inden for hjerneforskningen er forståelsen af at du kan træne og dermed ændre din hjernes ”software” gennem hele livet – vi kalder det neuroplasticitet.
Når vi snakker angst er det særligt vigtigt at forbedre kommunikationen mellem de 3 dele af hjernen som er beskrevet ovenfor. Måske har du forsøgt at tale dig selv til ro, uden at det har haft den helt store effekt. Her bruger du tænkehjernen. Men størstedelen af det oplevede ubehag stammer fra de 2 andre hjerner og de skal tilgås lidt anderledes end din tænkehjerne.